Slovenië

Julische Alpen

Huttentrektocht

Slovenië: de vergeten parel van Oost-Europa. Ingesloten tussen Italië en Oostenrijk vind je hier de schitterende Julische Alpen. Hier vindt ons avontuur plaats, in een van de oudste nationale parken van Europa. Over de berg Triglav zeggen de Slovenen: “Je bent pas een man, als je de top van de Triglav beklimmen kan.” Die uitdaging gaan we aan! Dit ruige berggebied betekent lichamelijk afzien, maar een mentale topervaring! Elf dagen hiken, klettersteigen, volop genieten en overnachten in knusse berghutten. Ga jij de uitdaging aan?

Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 12 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 1 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 10 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 11 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 14 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 15 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 2 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 3 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 4 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 5 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 6 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 7 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 8 Huttentrektocht-Julische-Alpen-Christelijke-Reizen - 9

Beschrijving

Diepe bergkloven

Water en erosie uit kalksteen hebben door de eeuwen heen dit prachtige gebergte gevormd. We bevinden ons in één van de grootste nationale parken van Europa; Triglav National Park. Het park is genoemd naar zijn hoogste berg, de Triglav, die met zijn 2.864 meter hoog boven de omgeving uittorent. We wandelen langs diepe bergkloven, uitgesleten door bergrivieren en over geurende, diepgroene bergweiden. De stilte om ons heen is bijna tastbaar. Een adelaar boven ons spreidt zijn vleugels uit en wie goed oplet ziet in de rotskloven misschien een bergmarmot wegschieten.

Klettersteig

Bij de aanblik van de ontzaglijke bergketens voelen we ons nietig en klein. Toch weerhoudt dit ons niet om een flink aantal van deze toppen te bedwingen. Dat doen we niet zomaar; een pittige klettersteig langs steile hellingen wacht ons, waarbij lokale berggidsen ons begeleiden. Verder staan er nog een heel aantal topbeklimmingen op het programma. Een stevige uitdaging, maar telkens weer worden we beloond met spectaculaire panorama’s die ons de adem ontnemen.

Berghutten

Aan het eind van elke dag kunnen we heerlijk bijkomen in eenvoudige berghutten, waar het eten voor ons wordt verzorgd. We genieten van de weldadige rust en goede gesprekken. Om de volgende morgen weer in alle vroegte op te staan en uitgerust de bergschoenen weer aan te snoeren. De wandelingen variëren van zo’n 4 tot 9 uur per dag (excl. pauzes). Een goede conditie, stapvastheid en ervaring met huttentrektochten zijn een vereiste voor deze tocht. Voor de reis wordt een verplichte voorontmoeting georganiseerd, waarin je informatie krijgt over o.a. de uitrusting die je mee moet nemen. Stevige bergschoenen, warme en waterdichte kleding en een goed passende rugzak zijn onmisbaar. We reizen met de trein vanaf Utrecht naar het startpunt van onze tocht.

Reisdetails

Inbegrepen

 • overnachting in eenvoudige berghutten op basis van halfpension
 • heen- en terugreis per nachttrein van en naar Utrecht
 • CO2-compensatie treinreis €0,71 p.p.
 • 1 dag klettersteigtocht o.l.v. professionele gidsen
 • huur materiaal voor klettersteigtocht
 • reisleiding

Niet inbegrepen

 • maaltijden heen- en terugreis
 • lunches en consumpties
 • verplicht lidmaatschap NKBV
 • excursies en entreegelden
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • boekingskosten €23,-

Dagprogramma

(onder voorbehoud)

Hier volgt het globale programma van de tocht. De genoemde tijden zijn de looptijden onder normale (weers)omstandigheden en voor een gemiddelde groep, pauzes niet meegerekend. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de conditie van deelnemers kan het programma aangepast of gewijzigd worden.

Dag 1:
We vertrekken vanuit Nederland met de nachttrein richting Slovenië.

Dag 2:
Koča pri Savici (653 m) - Dom na Komni (1.520 m)
We komen met de nachttrein aan in Lesce Bled en een taxi brengt ons naar Koča pri Savici. Onderweg passeren we het meer van Bled, bekend vanwege het eilandje met een kerkje er op. Koča pri Savici is de hut waar onze 11-daagse wandeling start. Deze ligt aan het einde van het meest spectaculaire meer van Slovenië, het meer van Bohinj in de prachtige Bohinj vallei. Nog maar net aan de wandeling begonnen passeren we Slap Savica, een prachtige waterval. Daarna volgt een pittige klim naar onze eerste overnachtingsplaats in de bergen, een comfortabele hut waar vanuit we een prachtig uitzicht hebben over het meer van Bohinj.
Geschatte looptijd: 4,5 uur, 867 meter stijgen.

Dag 3:
Dom na Komni (1.520 m) - Koca pri Triglavski jezerih (1.635 m)
Na het flink aantal hoogtemeters van gisteren, beginnen we vandaag op een langzaam dalend pad. We lopen de vallei van de zeven meren in. Het eerste meer, Črno jezero (1.339 m), is een prachtige plek voor een wat langere pauze. Daarna vervolgen we onze route die ons omhoog voert door een prachtig bos met steile rotswanden. Achter meer twee en drie ligt de hut, deze zien we opdoemen als we de laatste bomen achter ons laten. De ligging van de hut is schitterend.
Wie wil kan overbodige bagage in de hut achter laten via Stapce (1.815 m) de Mala Tičarica (2.071 m) beklimmen.
Geschatte looptijd: 4 uur, 350 meter stijgen, 200 meter dalen.

Dag 4:
Koča pri Triglavski jezerih (1.635 m) - Zasavska koča (2.071 m)
De wandeling van vandaag begint met een klein gedeelte van de Slovenian Mountain Trail. Van deze trail zullen we de komende dagen vaker een gedeelte volgen. Al snel verlaten we deze route om Velico Špičje (2.398 m) te beklimmen. Een pittige, maar prachtige klim, met heel wat klauterstukjes. Vanaf de top kijken we op naar Triglav en onder ons liggen de zeven meren. Na de top voert de route over een mooie graat. Soms lopen we links en soms rechts van deze graat en ondertussen pakken we nog 3 toppen mee. Het laatste gedeelte van de route voert ons over een groot en vlak steenplateau naar de prachtig gelegen hut Zasavska koča. Wie zin heeft in een frisse duik daalt nog even af naar het meer onder de hut, Jezero v Lastah (1.994 m).
Geschatte looptijd: 7 uur, 800 meter stijgen, 425 meter dalen.

Dag 5:
Zasavska koča (2.071 m) - Triglavski dom (2.515 m)
We beginnen de dag met een korte afdaling op een ongemarkeerde route. Eventueel kunnen we eerst linksaf slaan om vervolgens langs drie achter elkaar gelegen meren af te dalen. Nadat we het grootste meer, Rjavo, gepasseerd zijn, lopen we richting de gemarkeerde route. Vanaf hier is het mogelijk om Kanjavec (2.568 m) te beklimmen. Bij helder weer hebben je vanaf deze top uitzicht op zee en aan de andere kant op de Gross Glockner, de hoogste berg van Oostenrijk. De route onder Kanjavec langs voert door Hribarice, een maanachtig landschap. Vanaf de pas (2.358 m) kun je Triglav zien liggen en ook hut Dom Planika (2.401 m). Deze hut passeren we om vervolgens koers te zetten richting Triglavski dom, de huisberg van de Triglav.
Geschatte looptijd: 6,5 uur, 931 meter stijgen, 487 meter dalen.

Dag 6:
Triglavski dom (2.515 m) - Triglav (2.864 m) - Dom Valentina Staniča (2.332 m)
Voor vandaag staat de beklimming van de hoogste berg van Slovenië op het programma. Deze berg met zijn drie pieken is een nationaal symbool dat zelfs terug te vinden is in de vlag van Slovenië.
Onder begeleiding van gekwalificeerde gidsen beklimmen we deze berg. Hiervoor maken we gebruik van klettersteigsets en helmen (steenslaggevaar). Op de top van staat een bijzonder bouwwerk, de toren van Aljaž. Bij helder weer kun je vanaf de top tot ver in Oostenrijk en Italië kijken.
Na de afdaling halen we onze achtergelaten bagage op in de hut en lopen we over een pittig pad naar Dom Valentina Staniča. Daar laten we onze overbodige bagage weer achter en beklimmen we, weer onder begeleiding van de berggidsen, Sp. Vrbanova špice (2.296 m). Om op deze top te komen volgen we een dynamische klettersteig die twee voortoppen overschrijdt. Vanaf deze klettersteig genieten we telkens van een prachtig panorama. We dalen te top af door een steile grashelling. Daarna stijgen we via de normale wandelroute naar de knusse hut
Geschatte looptijd: 8-9 uur, 791 meter stijgen, 974 meter dalen.

Dag 7:
Dom Valentina Staniča (2.332 m)
In de ochtend houden we een samen een overdenking rond Gods woord. Bij goed weer zoeken we hiervoor een mooie plek in de omgeving van de hut. Samen stil worden voor God in deze prachtige bergen, waarvan Hij de Schepper is.
In de middag is er de mogelijkheid voor een wandeling in de omgeving van de hut. Het is mogelijk Rjavina (2.532 m) te beklimmen. Maar een dag rust behoort ook tot de mogelijkheden.

Dag 8:
Dom Valentina Staniča (2.332 m) - Aljažev dom v Vratih (1.015 m)
Met Rjavina achter ons, beginnen we aan een dag voornamelijk afdalen. We volgen de Slovenian Mountain Trail. Na een rustig dalend pad komen we bij Čez prag in een serieuze afdaling terecht. Handen en voeten gebruiken we om steeds verder af te dalen. De vaste kabels en pinnen zijn hierbij onmisbaar. Bij Izvir Bistrice, de bron van de rivier Bistrica, zit de pittige afdaling erop en kunnen we een moment rust nemen. Daarna voert een makkelijk (bos)pad ons naar de hut, die aan het einde van het mooie Vrata-dal ligt.
Geschatte looptijd: 5,5 uur, 1.317 meter stijgen.

Dag 9:
Aljažev dom v Vratih (1.015 m) - Pogačnikov dom (2.050 m)
Een klein stukje van de route van vandaag kennen we al, het laatste stuk dat we gisteren afdaalden moeten we vandaag namelijk weer omhoog. Daarna volgt een pittige en steile klim naar de Luknja pas (1.756 m). Na deze pas volgt de beklimming van Bovški Gamsovec (2.391). Vanaf deze top een prachtig uitzicht! Daarna volgt eerst een gedeelte lastig afdalen en daarna volgen we een heerlijk licht dalend pad. Omringd door een aantal machtige toppen van de Julische Alpen en ver in de diepte het Trenta-dal, ligt daar Pogačnikov dom, de hut waar we vannacht verblijven.
Geschatte looptijd: 6,5 uur, 1.376 meter stijgen, 341 meter dalen.

Dag 10:
Pogačnikov dom (2.050 m) - Stenar (2.501 m) - Pogačnikov dom (2.050 m)
De meeste bepakking kunnen we vandaag in de hut achterlaten en met lichte rugzakken zetten we koers richting Stenar. Stenar is een prachtige berg, recht tegenover de indrukwekkende noordwand van Triglav, een echte panoramaberg. Onderweg beklimmen we ook Križ (2.410 m). Vanaf Stenar dalen we weer af naar Stenarska zadel (2.295 m) en verder naar de hut.
Geschatte looptijd: 5,5 uur, 600 meter stijgen, 600 meter dalen.

Dag 11:
Pogačnikov dom (2.050 m) - Poštarski dom na Vršiču (1.688 m)
Ook voor vandaag staat een prachtige wandeling op het programma. We beginnen met een klim naar het Planja zadel (2.349 m). Net voor dit zadel beklimmen we Planja (2.453 m). Hierbij passeren we een natuurlijk raam, Utrujeni stolp. En ook vanaf deze top, de laatste van deze vakantie, hebben we een prachtig uitzicht. Na de pas volgt al snel een pittige afdaling, waarbij we weer dankbaar gebruik maken van de in de rots aangebrachte kabels. Daarna volgt een makkelijker pad en dalen we steeds verder af. Een laatste, onverwachte klim, brengt ons op het pad richting de hut. Het natuurlijk gebeeldhouwde gezicht van het heidense meisje zien we goed als we helemaal afgedaald zijn naar de hut, die vlak aan Sloveniës hoogste bergpas Vršič ligt. Deze bergpas heeft 49 haarspeldbochten en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd door Russische krijgsgevangenen. In deze laatste hut bevinden we ons op historische grond, ook Poetin was hier.
Geschatte looptijd: 7 uur, 625 meter stijgen, 891 meter dalen.

Dag 12:
Poštarski dom na Vršiču (1.688 m) - dal
Vlakbij de hut nemen we de bus. Via Vršič en vele haarspeldbochten rijden we naar Kranjska Gora, de grootse wintersportplaats van Slovenië. We kunnen een paar haltes eerder uitstappen om een frisse duik in een bergmeer te nemen. In Kranjska Gora nemen we de bus naar Jesenice en daar stappen we op de nachttrein richting Utrecht.

Dag 13:
In de ochtend aankomst op Utrecht CS.

Transport en verblijf

Vervoer

Er wordt vanaf Utrecht CS met de nachttrein, door Oostenrijk naar Lesce Bled gereisd. Vanaf Lesce Bled reizen we met een taxi naar Koca pri Savici, een berghut en tevens het beginpunt van de tocht.
Op de terugreis reizen we per bus naar Jesenice en stappen daar op de internationale (nacht)trein terug naar Utrecht CS.

Verblijf

Tijdens de huttentrektocht overnacht je in eenvoudige berghutten. Lidmaatschap van de NKBV is verplicht. Over het algemeen zal er in meerpersoons slaapzalen worden overnacht in een zelf meegenomen lakenzak, inclusief halfpension. In de hutten zijn de sanitaire voorzieningen basaal, er is bijvoorbeeld niet altijd warm water of drinkwater aanwezig. Flessen water zijn te koop (voor eigen rekening). Eventueel kun je ook een eigen waterfilter meenemen.

Praktische informatie

Omgeving

Slovenië ligt ingeklemd tussen Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Het land is sinds 1991 onafhankelijk en werd in 2004 deel van de Europese Unie. Op een oppervlakte half zo groot als Nederland kom je verschillende landschappen tegen: alpentoppen in het noorden, wijngebieden en de Pannonische laagvlakte en de korte kust langs de Adriatische Zee met Italiaanse invloeden.
Het noordelijke gedeelte van Slovenië is een ideale reisbestemming voor de wandelaar. Er zijn ruim 7.000 kilometer gemarkeerde wandelpaden in de bergen. De wandelpaden worden aangegeven door middel van een rode stip met witte kern, soms worden er ook rode strepen gebruikt.

Type reis

Bereid je voor op een pittige en uitdagende berghuttentocht met ongekende uitzichten. Met grote rugzakken op genieten we van prachtige uitzichten. Ook de meest ervaren bergwandelaars kunnen hier oneindig genieten van Gods schepping!
De wandelpaden kunnen soms flink lastig zijn, soms moeten steile afdalingen gemaakt worden door middel van aangebrachte kabels en pinnen. Daarom is deze huttentrektocht vooral geschikt voor ervaren huttentrektocht wandelaars en een goede voorbereiding is onmisbaar. Voor de mensen die over een flexibele instelling, goede lichamelijke conditie, stapvastheid en huttentocht ervaring beschikken, zal deze vakantie een onvergetelijke ervaring worden. De voorontmoeting voor deze reis is verplicht!
Voor een aantal paden wordt geadviseerd een helm te dragen in verband met mogelijke steenslag, zorg dat je zelf een helm bij je hebt tijdens de reis.

NKBV

Voor deze reis is het verplicht lid te worden van de NKBV (bergsportvereniging). Dit i.v.m. veiligheid en fikse kortingen op de slaapplekken in de hutten, maar het biedt nog veel meer persoonlijke voordelen. Het lidmaatschap dien je zelf zo spoedig mogelijk aan te vragen. De tarieven hiervoor zijn € 48,50 in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar (‘juniorlid’) en € 52,- voor mensen van 25 jaar t/m 64 jaar (‘hoofdlid’). Het lidmaatschap geldt per kalenderjaar en dient voor 31 oktober te worden opgezegd, anders wordt het automatisch verlengd. Informatie kun je vinden op www.nkbv.nl. Hun contactgegevens zijn: NKBV, info@nkbv.nl, tel. 0348-409521.
Als NKBV-lid kun je ook gebruik maken van de speciaal voor de leden ontwikkelde (bergsport) ongevallen reisverzekering met werelddekking. Er is o.a. een rubriek opgenomen die de kosten dekt voor repatriëring, bergsportredding en –opsporing. Neem contact op met de NKBV mocht je ook een reisverzekering bij hen willen afsluiten.

Maaltijden

Het ontbijt en de avondmaaltijd zijn bij verblijf in de berghutten bij de reissom inbegrepen. ‘s Avonds in de hut kun je na een vermoeiende tocht zo aan tafel schuiven, want het eten wordt daar voor je bereid. In sommige hutten zal het mogelijk zijn om tegen betaling bijv. wat extra brood te bestellen voor de lunch, maar we raden je nadrukkelijk aan om een voorraadje mueslirepen, noten en chocolade mee te nemen. De maaltijden op de heen- en terugreis zijn niet inbegrepen in de prijs.

Klimaat

In de Julische Alpen heerst een subalpien klimaat. De zomers zijn er vrij warm, met gemiddelde temperaturen van zo'n 20°C. Het kan er regelmatig regenen. Meer informatie over het weer op je vakantiebestemming kun je vinden op www.weeronline.nl.

Praktische informatie

Valuta

In Slovenië kun je gewoon met de Euro betalen. Geld opnemen kan bij de geldautomaten met behulp van je pinpas. Tijdens de huttentrektocht zelf zal er geen mogelijkheid zijn om geld te pinnen, dus neem voldoende contact geld mee.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst. We wijzen je alvast op het belang van ingelopen bergschoenen, een helm en een goed passende rugzak.

Verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Inentingen
Inentingen zijn niet verplicht. Voor vragen over inentingen kan het beste contact worden opgenomen met de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) in de regio waar je woont. Of kijk op internet onder Landelijk coördinatiecentrum Reizigers: www.lcr.nl. Een andere goede site met informatie over gezondheid op reis is: www.gezondopreis.nl. Sommige inentingen zijn noodzakelijk, andere worden aangeraden voor bepaalde bestemmingen. Informeer hier op tijd naar.
Andere hygiëne, gekruide gerechten en hoge temperaturen met felle zon kunnen bijdragen tot maagproblemen. Dit verschilt per persoon. Neem de tijd om te acclimatiseren en te wennen aan het eten en drinken en vermijd onbetrouwbaar eten en het drinken van kraanwater. Drink geen leidingwater, maar water uit flessen. Laat je ook bij de huisarts of apotheek informeren welke middelen je het beste mee kunt nemen tegen darm- en maagklachten.

Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Slovenië heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig. Het is zinvol om deze zo nodig tijdig aan te vragen. De periode van afhandeling verschilt per gemeente. Een paspoort of identiteitskaart is tien jaar geldig. Er is geen visumplicht. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden we je aan navraag te doen bij je ambassade of consulaat.
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Meer weten?

Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Met Google Maps Streetview kun je alvast de omgeving bekijken. Of kijk eens op één van onderstaande websites: